NL jazzradar.com, Robin Arends (jan.2020)

Zoals een stewardess de passagiers aan boord van het vliegtuig onthaalt, zo verwelkomt vocaliste Angela Esmeralda de luisteraar met de tekst: “Welcome in the Boom Collective World.”
Boom Collective is de titel van het onlangs verschenen album van de uit het Italiaanse Bari afkomstige alt- en sopraansaxofonist Gaetano Partipilo (1974). De essentie van dit album ligt besloten in de ondertitel: A Multi- Style Exploration Of A Jazz Thing. Het zijn nogal wat stijlen die hier aan bod komen. Inderdaad A Jazz Thing dus.
We horen muziek met een lastige boodschap, verpakt in een aangenaam geluid, zoals is te horen in Dark Matter: “Try to realise there is a lot more behind this wall of denial pushing the limit over beyond dark matter”.
We horen ook muziek die uitstekend kan worden ondergebracht in het American Songbook, zoals het veelzijdige Nolan, een nummer dat aanvankelijk klinkt als een ballad, maar dat zich gaandeweg ontwikkelt tot een orkestraal stuk dat sterk lijkt te zijn beïnvloed door klanktovenaar Frank Zappa.
We horen muziek met soul, waarin Esmeralda met haar stem op vijf nummers een krachtige bijdrage levert, zoals op het nummer Protest, een lied met weinig, maar veelzeggende, woorden: ‘Cry of protest, we profess our thoughts are manifest.’
We horen bovenal geïnspireerde muziek die weemoedig doet terugdenken aan vervlogen tijden. Het album wordt afgesloten met de in Fender Rhodesklanken van Burgio ondergedompelde Coltrane-ballad Naima.
Gaetano Partipilo heeft een indrukwekkende groep muzikanten om zich heen verzameld.
In de schatkist vol verborgen jazzmuziek van Italiaanse oorsprong is deze band wel een van de minst opgemerkte geheimen. Met dit album heeft Partipilo en zijn ensemble zeker een plaats op de prominente Europese podia verdiend.